Projecten tegen kindarbeid:
Kindarbeid bestrijden in ijzermijnen Hospet
Nieuwe kans kindarbeiders
Opvang straatkinderen
Projecten voor beter onderwijs:
Onderwijsproject EDU-Key
Curi-o-city centra
Voorleesproject
Projecten voor meisjes en vrouwen:
Recht op menswaardig leven voor meisjes
Gezondheidsproject
Conservenfabriek
 
 
Rapportages >
 
Nieuws >
 

Nieuwe kans voor kindarbeiders

In Davangere en Hospet werkt Yojana samen met partner BREADS bij het tegengaan van de gevolgen van kinderarbeid. De plaatselijke verantwoordelijken zijn jonge en energieke mannen, die veel energie in de projecten steken. Davangere en Hospet zijn een snel groeiende industriesteden. De expansie is een gevolg van de relatief gunstige ligging aan de high way - een redelijk goed onderhouden brede tweebaansweg- tussen Bangalore en Poona. Veel kinderen werken als herder of in het huishouden. Door de ligging van de steden is het aantal kinderen dat in autowerkplaatsen of in horecagelegenheden langs de kant van de weg werkt opvallend groot. Heel veel kinderen werken ondanks een officieel verbod nog steeds in rijstpofferijen. Veel kinderen werken als bonded labourer. Hun ouders hebben ze moeten inzetten als onderpand voor het verkrijgen van een lening bij een geldschieter. Het kind komt pas vrij als hij of zijn met arbeid rente en aflossing hebben terugverdiend. Hoewel het systeem wettelijk is verboden wordt het nog op grote schaal toegepast.

De Yojana projecten hebben ook hier steeds als doel om kinderen weer naar school te krijgen. Dat vraagt vaak om veel en lang praten met zowel de kinderen als de ouders en de werkgevers.

Honderdvijftig voormalige kinderarbeiders worden in een jaar klaar gestoomd om de draad op school (weer) op te pakken. De kinderen krijgen les in twee ruime en schone gebouwen. De klassen zijn ingedeeld naar kennisniveau en niet naar leeftijd. Bijna alle kinderen voltooien deze opleiding met goed gevolg en kunnen dan weer verder op de lagere school.

Voor de kinderen in de klassen worden opgenomen heeft zich al een heel proces afgespeeld. Veel kinderen moeten worden vrijgekocht of met behulp van de sterke arm vrijgemaakt. De ouders moeten meewerken en de kinderen niet gelijk weer als onderpand gebruiken. En ze moeten de mogelijkheid hebben de kinderen daadwerkelijk naar school te laten gaan.

Voor de kinderen, die niet de mogelijkheid hebben om vanuit hun ouderlijk huis verder te leren en voor de kinderen die te oud zijn om nog aan de lagere school te beginnen of die af te maken is een hostel gebouwd. Ze ervaren daar een goed en stimulerend klimaat. Het hostel ligt op een kokosplantage waarvan de opbrengsten voldoende zijn om een groot deel van de exploitatiekosten te dekken.