Projecten tegen kindarbeid:
Kindarbeid bestrijden in ijzermijnen Hospet
Nieuwe kans kindarbeiders
Opvang straatkinderen
Projecten voor beter onderwijs:
Onderwijsproject EDU-Key
Curi-o-city centra
Voorleesproject
Projecten voor meisjes en vrouwen:
Recht op menswaardig leven voor meisjes
Gezondheidsproject
Conservenfabriek
Projectaanvraag >
Rapportages >
Financieel verslag >
Nieuws >
Deelnemende
organisaties >

Conservenfabriek bij partner YPS

Dit fabriekje zal in Jalihal verbouwde gewassen gaan verwerken tot ketchup, jams en pickles. Het doel is om tot een langere afzetperiode van de seizoenproducten te komen en om daar waarde aan toe te voegen en dus de mensen meer werk te bieden. Vooral vrouwen zullen een lening krijgen om grondstoffen voor de fabriek te gaan produceren. Vita is gekozen omdat YPS daar al een gebouw had en omdat daar een nagenoeg permanente elektriciteitsvoorziening kon worden aangelegd. De apparatuur is geïnstalleerd. Ook de leidingen zijn van roestvrij staal. Het gebouw is fris geschilderd en schoon. Voor het verkrijgen van de vergunning was er een probleem met de plafondhoogte. Dat is opgelost met het plaatsen van twee ventilatoren. YPS verwacht de vergunning nu binnenkort. Er is nog niet proefgedraaid. Problemen met de tweedehands boiler die de stoom voor de pasteurisatie van de producten zal opwekken zijn daar debet aan.

In november 2008 heeft PUMMER Kier Bijl het project bezocht en een lijst aanbevelingen achtergelaten. Een deel van die aanbevelingen is of kan de FPU nu al uitvoeren. Een ander deel wacht op de feitelijke productie. Ik heb geadviseerd de aanbevelingen in een tabel op te nemen en die regelmatig te updaten, ook richting Kier.

De samenwerking is zo goed bevallen dat er in februari 2009 ook een missie van een PUMMER voor INDUTCH is gepland. Dat is het samenwerkingsverband tussen YPS en een paar Nederlandse ondernemers dat HIV geïnfecteerde vrouwen in de gelegenheid stelt elektronische componenten te produceren.