Projecten tegen kindarbeid:
Kindarbeid bestrijden in ijzermijnen Hospet
Nieuwe kans kindarbeiders
Opvang straatkinderen
Projecten voor beter onderwijs:
Onderwijsproject EDU-Key
Curi-o-city centra
Voorleesproject
Projecten voor meisjes en vrouwen:
Recht op menswaardig leven voor meisjes
Gezondheidsproject
Conservenfabriek
 
 
Rapportages >
 
Nieuws >
Deelnemende
organisaties >

Campagne voor het recht op (menswaardig) leven voor meisjes

Juli 2015 - trainers judo en korfbal bezoeken India

Judotrainers Pascal Proper en Bryan Warrink en korfbaltrainer Jasper van Peursem bezochten in juli 2015 onze projecten. Hieronder een aantal verslagen vanuit India.

5 juli 2015 - Vertrek vanaf Schiphol:
Pascal Proper Judoschool (Pascal Proper & Bryan Warrink) voor tuimeljudo & zelfverdediging en Jasper van Peursem voor korfbal.
Make a difference, support gender equality!

7 juli 2015 - door Bryan:
Een status update vanuit Davangere.
Vandaag kennis gemaakt met de mensen die we moeten opleiden. Gelukkig ligt het niveau al redelijk hoog, dus kunnen we genoeg uitbreiden! Iedereen is hier ongeveer mijn lengte, of veel kleiner, dus ik voel me hier goed op mijn gemak! In het weeshuis van Don Bosco wordt een hoop aandacht besteed aan rekenen, taal (Engels en
‘kanada’, hun vorm van Indiaas). Daarnaast zijn ze ook lekker sportief en rennen ze de hele dag, met blote voeten, over het grind...
Al met al zijn de kinderen en begeleiders enorm behulpzaam en enthousiast.
We mogen hier bijna niks doen, alles wordt geregeld. Daarnaast behandelt iedereen elkaar hier redelijk respectvol, kunnen de Nederlanders nog wat van leren....

Door Jasper:
Hier aangekomen in Davangere, echt een mooi complex waar de kinderen worden opgevangen, studeren, leven, eten en natuurlijk ook sporten!
Na een goeie nachtrust op een iets te klein bed vandaag voor het eerst met de nieuwe trainers en een aantal leerlingen gekorfbald. Het valt me nog niet eens tegen hoe beroerd het gaat, maar het mooiste is dat iedereen op dat moment even gelijk is. Van de ‘vader’ van het huis (de coördinator) tot de kinderen die ook tegen hem kwamen te spelen, er was nu even geen verschil.

8 juli 2015 - door Bryan:
Na het ontbijt de eerste judotraining gedaan met de aspirant trainers. Valtechnieken, worpen, judospelletjes, alles kwam aan bod. Na 3 uur kwam iedereen afgepeigerd van de judomat af. Vooral de grote, roze yogabal valt hier goed in de smaak.
Na een uitgebreide pauze zijn we doorgegaan met korfbal. Hier is duidelijk te zien hoe bindend sport kan zijn. Alle verschillen (jongens/meisjes, priesters/leraressen), worden allemaal even vergeten. Zo deed een van de belangrijkste personen hier ook gewoon mee. Alles kan, met een hoop respect.

Door Jasper:
Wat een ervaring is dit nu al aan het worden! De eerste echte training dag voor zowel judo als korfbal nu gehad. Alleen maar lachende gezichten van zowel de trainers als de kinderen. Om nou te spreken van hoogstaand korfbal kunnen we niet echt, maar voor een 2e dag dat ze deze sporten nu doen gaat het al redelijk goed. Een mooie promotie voor de korfbal en voor de gelijkheid tussen jongens en meiden hier in India.
Qua weersomstandigheden hebben we helemaal niet te klagen, een aangenaam temperatuurtje van rond de 30 graden met al 2x een flinke regenbui, maar gelukkig niet van al te lange duur.

9 juli 2015 - door Bryan:
Vandaag een iets andere opbouw van de dag toegepast ivm de hitte. We zijn dit keer begonnen met korfbal, waarbij de progressie goed te zien is. Het begint al op het echte spelletje te lijken!
Vervolgens de puntjes op de ´i´ gezet bij de judo. De leraren zijn druk bezig geweest met een lesvoorbereiding. In de middag hebben Pascal en ik samen een les gedraaid aan de weeskinderen van het Don Bosco. 24 kinderen op een krappe mat, was even passen en meten. Desalniettemin was iedereen intens vrolijk en was er volop beleving. De kinderen zeuren hier trouwens ook minder, ze kunnen gelukkig wel
tegen een stootje.

Door Jasper:
Dag 5 in Davangere.
Vandaag in de ochtend al begonnen met korfbal zodat we iets meer op gooi en vang techniek konden doen, want dat is hier echt nog wel lastig! Daarna mooie judo trainingen gezien en zelf ook nog een paar worpen geleerd, altijd leuk.
Aan het einde van de dag opnieuw aan het korfballen om te kijken of we wat structuur aan het spelletje kunnen toevoegen. Vandaag met als thema hoofdzakelijk verdedigen gedaan, maar het is hier schijnbaar heel normaal om ook echt ´defence´ te zeggen op het moment dat je iemand verdedigd, een traditie die ik prima in stand wil houden hier!

12 juli 2015 - door Jasper:
Dag 8 in India en tevens de laatste dag in Davangere. Morgen op naar Hospet maar eerst staat er nog wat speciaals vooraf op het programma... een korte uitleg hierover nodig: Vandaag natuurlijk zondag, bij een christelijke organisatie, dat betekent een lange mis in de ochtend en dus een flinke vertraging voor de judo training. ‘s Middags wel alle tijd gehad om te korfballen en zelfs de ‘accountant’ mevrouw die we amper hebben gezien doordeweeks, omdat ze zo druk was, en een lerares wilde spontaan meedoen inclusief een paar oudere leerlingen.
Vervolgens nog even de stad in geweest om wat te drinken op een terrasje en het leven in India te ervaren (lees ruim een uur lang kijken naar het verkeer en alles daaromheen). Daarna in de tuktuk op weg naar de KFC. Daar besteld en aan een tafeltje gaan zitten, kwam er een man aan de tafel naast ons zitten die ons in prima engels vroeg wat we hier deden. Leuk gesprek over Don Bosco (de scholen) en Yojana gehad en wat blijkt nou, is die man de eigenaar van een rijst fabriek! Brutaal als dat wij dan zijn vroegen we of het niet mogelijk is dat hij wat sponsort voor de organisatie dan en daar wilde hij wel over nadenken. Na het eten zijn kaartje gehad met de afspraak morgen ochtend te bellen om vervolgens te worden opgehaald en een kijkje te nemen in zijn fabriek die slechts 3 minuten hier vandaan staat. Dus morgen speciaal daarheen om te onderhandelen wat er mogelijk is om de scholen hier te helpen, we zijn benieuwd! Voor nu snel slapen, morgen dus een lange dag inclusief een pittige reis naar het volgende dorp!

13 juli 2015 - door Bryan:
Dag 9 vanuit Davangere.
Bij deze alweer het laatste bericht vanuit Davangere. Over iets minder dan een half uurtje nemen we de auto richting Hospet, ongeveer 3 uur rijden naar het noorden. Afgelopen dagen waren redelijk rustig. Zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur lesgegeven uit leraressen uit de omgeving. Ze waren allemaal ontzettend dankbaar.
Dat doet je echt goed!
Gisteren was helemaal rustig. Omdat het zondag was, was er hier bij Don Bosco een mis. Hierdoor hebben we maar een uurtje lesgegeven. De rest van de dag konden we uitrusten. In de avond even met Chetan (onze regelneef) op pad geweest. Hij vertelde ons wat er allemaal speelt binnen het klooster. De grote baas hier houdt een bepaalde hiërarchie aan. Eentje waar wij het niet bepaald mee eens zijn. Aan ons de taak om er wat aan te veranderen. Daar zijn wij nou eenmaal voor gekomen: gelijkheid voor iedereen nastreven!
Vanochtend zijn we opgehaald door een eigenaar van een rijstfabriek. Deze wordt gerund door jonge mannen uit een van de laagste kasten (laagste rang in de hiërarchie). Nu hebben ze zich in 5 jaar opgewerkt naar de hofleverancier van de rijst. Een goed voorbeeld van hoe je je eigen toekomst in de hand hebt. Ze verwerken inmiddels 100.000 kg rijst per dag! Hogi baruthni (ook wel tot ziens!)

14 juli 2015 - door Bryan:
Dag 10 in Hospet
Gisteren avond aangekomen in Hospet. Totaal andere locatie dan in Davangere.
Het lijkt een beetje op een grote compound. Grotere, losstaande gebouwen met elk hun eigen doel. In de vip lounge (voor priesters en broeders) staat er een grote flat screen tv en hebben we WiFi. Ook zijn er een hoop rijstvelden. Dit produceren ze voor eigen gebruik.
Verder moest er vandaag natuurlijk weer hard gewerkt worden. We hebben een nieuwe groep leraressen, waarbij de leeftijd verschilt van 18 tot 48. De oudste is een directrice van een school heb ik mij laten vertellen.
Verder is het verhaal hetzelfde. We herhalen hetzelfde programma als vorige week.

Door Jasper:
Korfbal gespeeld, zelfs nog echt letterlijk het hele veld in elkaar gezet, met weer een boompje gepland, een hangt mandje en gestrooide as als lijnen, LOVE IT!

15 juli 2015 - door Jasper:
Vandaag met een meer acceptabele temperatuur (26, gister 34) weer verder gegaan met korfballen! Deze leraressen en trainers wisten nog he-le-maal niks van het spel in tegenstelling tot de trainers in Davangere. Een grote uitdaging maar we beginnen ergens te komen, en het belangrijkste van allemaal, ze hebben er allemaal veel plezier in!

18 juli 2015 - door Bryan:
Het zit er weer bijna op, onze reis naar India. Vandaag onze laatste lessen gedraaid.
Het was me een mooie ervaring. Ontzettend veel geleerd, heel aardige mensen leren kennen en onvergetelijke momenten ervaren. Over iets meer dan een uurtje pakken we hier de bus, die ons naar Bangalore zal brengen. Dit gaat ongeveer 9 uur duren. Zondag nacht vliegen we weer terug naar Nederland. We zijn er klaar voor!

19 juli 2015 - door Jasper:
Laatste dagje in India!
Een wereldervaring die ik niet had willen missen. Cees Tompot bedankt voor deze mooie kans, Pascal Proper en Bryan Warrink bedankt voor het geweldige gezelschap, een mooie tijd samen gehad en we gaan zeker nog eens afspreken.