Wat kunt u doen
Samen sporten - bedrijven
Samen sporten - scholen
Yojana eretribune
Yojana Webshop
Doe een donatie
Boeken kopen én doneren
VriendenLoterij
Koop een kavel
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Woorden van waarde
Bouw mee aan de toekomst van kinderen in India

Lees meer >>
Op zoek naar een kado? Geef een envelop
met inhoud

Lees meer
Doe een donatie
Help kennis en gezondheid te brengen aan kinderen en
hun omgeving.
Meer
>

Jongens en meisjes samen sporten, samen leven

Mogen meisjes meedoen?

Ben jij een meisje? (O, je bent een jongen? - Lees dan vooral door…)
Stel je voor dat je op het Indiase platteland leeft. Zie je het voor je? Een stoffig gebied met geiten en soms een koe. Met buiten hard werkende mannen en zwoegende vrouwen. Onder de boom op het plein spelen jongens en meis… Hé, waar zijn de meisjes? De meisjes zijn thuis of op het land. Ze helpen hun ouders. Yojana heeft in dorpsbijeenkomsten ouders ervan overtuigd dat ook meisjes naar school moeten. Ze waren dat niet gewend, hun moeders gingen zelf nooit naar school. Waarom zou hun dochter dan wel…? Ze weten nu dat het beter is voor iedereen als ook meisjes naar school gaan. En het helpt: langzamerhand wordt de ongelijkheid kleiner. Maar we willen meer.

Jongens en meisjes samen sporten?

Als jongens en meisjes samen sporten, gaan ze het gewoon vinden dat ze hetzelfde doen en gaan ze elkaar beter begrijpen, dachten wij bij Yojana. Voor iemand in India is het idee dat jongens en meisjes samen sporten een hoge drempel. Het betekent gelijk zijn en dat is voor veel mensen daar een nieuw idee.
Suryakant Kulkarni (een van de mensen met wie wij in India samenwerken) zei: “Seksegelijkheid was een nieuw woord voor de dorpsbewoners. Het is intussen een belangrijk gespreksonderwerp geworden. Al heel lang worden meisjes als minder dan jongens gezien. Jongens en meisjes leefden bijna in verschillende werelden. We dachten: ‘Als je gelijkheid wilt, moeten we beginnen bij de schoolkinderen’. En nu kunnen ze op school samen sporten. In twee sporten zelfs: judo en korfbal.“

Invoeren van samen sporten was wel heel spannend. Niet alle meisjes wilden meteen meedoen. En het was ook moeilijk om een trainer te vinden. Maar het is gelukt. Jongens en meisjes sporten nu samen en het wordt steeds meer geaccepteerd: nu al in 60 dorpen. En niet alleen geaccepteerd: ze genieten. Ze rennen, ze schreeuwen en ze lachen!
Ook de ouders zijn veranderd. Dezelfde ouders die het vroeger niet eens goed vonden als hun eigen zoon en dochter thuis samen speelden, zijn nu echt enthousiast als ze meisjes en jongens samen zien sporten.

Help ons en word beroemd in het dorp

Het gaat dus goed en we willen dit uitbreiden naar andere dorpen. Maar de mensen in de 122 dorpen van het projectgebied zijn straatarm. De kinderen hebben meestal maar één paar kleren, daarmee moeten ze ook naar school. Een scheur is een ramp. Daarom willen we de kinderen graag een set sportkleren geven: shirt, broek, schoenen en een pet tegen stof en zon. En judomatten, ballen en korfbalspullen. Dat kost per dorp voor 40 kinderen € 1250.

Ga jij met je school een dorp sponsoren? Dan maken wij je school beroemd:

Het logo van jullie school komt op de shirts!

Als u een dorp sponsort, printen wij uw logo op de shirts. Natuurlijk zorgt Yojana voor foto’s op locatie (ook met uw logo close-up in beeld) om te delen met uw relaties.

Heb je een vraag? Mail dan naar info@yojana.nl. Daar kun je je ook aanmelden!

Als u een of meer dorpen sponsort, krijgt u een plaats in de Yojana Eretribune!