Projecten tegen kindarbeid:
Kindarbeid bestrijden in ijzermijnen Hospet
Nieuwe kans kindarbeiders
Opvang straatkinderen
Projecten voor beter onderwijs:
Onderwijsproject EDU-Key
Curi-o-city centra
Voorleesproject
Projecten voor meisjes en vrouwen:
Recht op menswaardig leven voor meisjes
Gezondheidsproject
Conservenfabriek
 
 
Rapportages >
 
Nieuws >
Deelnemende
organisaties >

Project Curi-o-city centra - Nieuws

oktober 2012 - trainingen

Begin oktober is Eugeen van Wees, medewerker van NEMO, samen met een collega voor Yojana afgereist naar India. Hij heeft daar trainers opgeleid voor de kleinere Curi-o-City centra. Hij stuurde ons dit kleine verslagje:
Gisteren hebben we de training afgerond. Het is goed gegaan en we vonden het beiden leuk om te doen. Door de familie Kulkarni zijn we weer in de watten gelegd. Het was intentsief en bijzonder. Het was goed om te merken dat de groepen (oude facilitators en nieuwe groepen leerkrachten) snel in de interactieve stand met ons zaten. Later was er ook discussie met de facilitators die we als trainer getraind hebben; ze kwamen alle met goede dingen.
In totaal hebben we 8 mensen (incl Padmanab) getraind tot trainer. Samen met hen hebben we toen ongeveer 25 nieuwe facilitators getraind in twee groepen. Dat laatste kunnen ze nu voortaan zelf. De kleine centra zijn errug leuk en ik vind het heel goed dat ze al op zoveel scholen zijn.

later meer,
Groeten Eugeen


november 2011 - Waardering

Sinds 2002 werken we aan een programma om kinderen naar school te krijgen, om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en om gelijkheid tussen jongens en meisjes te bevorderen. Al die activiteiten draaien om zelfstandig en creatief nadenken.

Een belangrijke rol spelen de twee Curi-O-City Centra waar kinderen kunnen leren door te doen. We stimuleren nieuwsgierigheid want vragen stellen en ervaren zijn cruciaal in het ontwikkelproces van een kind. Dat vragen stellen is ook de kern van het programma dat Doris & Paul Cleghorn ontwikkelden in Schotland en dat ze in goed overleg hebben omgebouwd naar Indiase omstandigheden. Ze zijn nu met mij in India om trainers op te leiden.

Onze aanpak werkt en trekt aandacht. Ook van de Indiase overheid. Na voorbereidend werk door partner SEDT hebben we een gesprek gehad met de ambtelijke hoofden van de Districten Nanded en Parbhani en hun staven. Ze waren zeer belangstellend. Het kwartje viel echt goed toen ik ze de Make over Machine tekening gaf die Jos Collignon voor ons maakte.

Na wat uitleg bevestigden de heren de beslissing om geld ter beschikking te stellen voor de start van 24 kleinere Curi-O-City inclusief goed, nog op te leiden, personeel voor die centra en voor het stimuleren van vraaggestuurd onderwijs. Over andere elementen van de Yojana aanpak denken ze nog na. In de gesprekken is aan mij gevraagd cursussen te ontwikkelen en te doen uitvoeren. De overheid betaalt de kosten en of we in januari kunnen beginnen.

De Yojana- aanpak konden we alleen ontwikkelen en implementeren met uw aller steun. Daarom ook willen we graag onze trots met u delen.


februari 2009 - bezoek Jayant Narlikar aan Curi-O-city center YPS

Op 28 februari was het Wetenschapsdag. Ter ere hiervan bracht Emeritus Professor Jayant Arlikar van het Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics in Puna een bezoek aan het Curi-O-city center in Jalihal. Hij was erg onder de indruk van het centrum en van het werk wat er door de mensen van YPS wordt gedaan.

Lees hier een nieuwsbericht over het bezoek uit de krant Express India.


november 2007 - NEMO medewerkers bezoeken Curi-O-City centra
De Curi-O-City centra in India zijn klaar. Intussen zijn de NEMO medewerkers Eugeen van Wees en Jorg van Beek naar India afgereisd om met hun deskundigheid te de laatste hand te leggen aan de training van de mensen die op de vloer met de bezoekende kinderen moeten omgaan. Voor die medewerkers is de interactieve aanpak ook erg nieuw. Maar ze hebben er plezier in. Op de foto's ziet u Eugeen en Jorg aan het werk.

De petjes horen bij de onderwijsaanpak EDU-Key. De kleurcodes duiden op groepen kinderen, jongens en meisjes, die elkaar helpen.


oktober 2007 - Het eerste centrum is open!
Onze partners SEDT en YPS hebben met hulp van deskundigen de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van de twee Curi-O-city centra. Met dat ontwerpen en bouwen van gebouwen en de tentoonstelling en het bijeenbrengen van voldoende geld heeft het niet altijd mee gezeten. Vertragingen traden op als gevolg van langdurige stroomuitval, aannemers liepen weg en er was een groot watertekort. Bankbetalingen van ons naar de partners bleven ineens maanden onderweg. En heel veel tijd is geïnvesteerd in het steeds maar weer uitleggen aan de fabrikanten van het materiaal dat het om doe- apparaten gaat en niet om showapparaten. Veel van de toestellen en materialen moesten YPS en SEDT uiteindelijk wel in eigen beheer maken. Intussen is er ook veel gesproken met de leerkrachten. Het is spannend voor ze want hun taak zal flink veranderen, maar de meesten wachten vol ongeduld op de ontwikkelingen.

Curi-O-city in Kerwadi is in gebruik genomen en de tweede zal snel volgen. Leerlingen en leerkrachten zijn wildenthousiast. We zijn er trots op. Maar klaar zullen de centra nooit zijn. Steeds zullen er nieuwe ontwikkelingen moeten worden gevolgd. Ook moet het personeel dat met de kinderen omgaat nog inspelen op een nieuwe aanpak. Daar krijgen ze hulp bij van uit Nederland. Eerst een vrijwilligster die stage heeft gelopen bij NEMO en als klap op de vuurpijl gaan twee ervaren NEMO medewerkers in november ter plaatse coachen.


september 2007 - Curi-O-city bus
Bij onze partner SEDT is de bus gearriveerd die de kinderen zal vervoeren naar het Curi-O-city center.


De discovery centra naderen hun voltooiing. Daarom werd het tijd voor een eigen gezicht, een naam en een beeld wat laat zien waar de centra voor staan en waarmee ze naar buiten kunnen treden. De centra zullen Curi-O-city gaan heten; de naam is gekozen omdat de kinderen door het bezoeken van het centrum laten zien dat ze nieuwsgierig zijn naar nieuwe ervaringen, en omdat in het centrum de nieuwsgierigheid wordt bevorderd.


Draken voor Discovery Centra
De door Wintershall georganiseerde drakenboot race op het Valkenburgse meer is een groot succes geworden. Ruim twintig drakenboten werden bemand door bedrijven uit de olie- en gasindustrie en streden enthousiast om de overwinning. Het perfect georganiseerde festijn leverde voor onze discovery centra maar liefst € 70.000,- op.